AWCReadyPrepare a certification →
D-1 (53)operating limitation

FAA Order 8130.2M — Operating Limitation 53

Appendix D · Table D-1 · p. p190

Aerobatic maneuvers are prohibited unless, in the current aircraft configuration:(a)Those maneuvers were tested and recorded in the maintenance record under Phase I;(b)Those maneuvers were tested and recorded under a research & development airworthiness certificate;(c)The aircraft was previously type- certificated for aerobatic flight; or(d)For former military aircraft, the aircraft is operated in accordance with manufacturer or military maneuvering limitations. Testing of aerobatic maneuvers is limited to day operations and must be conducted in areas described by § 91.305. No person may be carried in this aircraft during testing unless that person is a required flight crew member or is authorized in accordance with Phase I limitations. Each tested maneuver must be documented in the maintenance record and include the entry speed for each maneuver.

Verify it yourself: the eyeball above opens the exact page of Order 8130.2M with this limitation highlighted.

Does this one apply to your aircraft?

AWCReady decides limitation 53 for you — from the aircraft and the 14 CFR 21.191 purpose.

Not every limitation goes on every aircraft. AWCReady gates each one against the airframe’s attributes and certification basis, asks only the questions that matter in plain language, and assembles a review-ready package.

← All 8130.2M operating limitations

This is a free reference reproducing public-domain text from FAA Order 8130.2M (the MOSAIC revision that superseded 8130.2L). AWCReady is not affiliated with or endorsed by the FAA. The limitations an aircraft actually receives are prescribed by the FAA on FAA Form 8130-7 — AWCReady prepares and organizes; the FAA determines every outcome.